De opera

Stadsopera Trijn is een initiatief van Stichting Stadsopera Trijn, opgericht door leden van het Utrechtse Klein OperaKoor. Trijn is gemaakt door een artistiek team onder leiding van componist Bob Zimmerman, librettist Ruben van Gogh, regisseur Jeroen Lopes Cardozo en dirigent Roel Vogel. De titelrol van Trijn wordt vervuld door mezzosopraan Karin Strobos.

Een opera vol geschiedenis en actualiteit

Trijn vertelt de geschiedenis van een Utrechtse feministe, een gewone vrouw die het verschil maakte en zag dat de stad van iedereen was. De opera verbindt geschiedenis met het heden. Een nieuwe opera met eigentijdse taal en muziek, met Trijn als iconische hoofdpersoon. Een stadsopera waarin iedere Utrechter zich zal herkennen. Over een vrouw in verzet die nog altijd bewondering afdwingt. Met mooie en inspirerende muziek.

De productie van de opera is groots en Utrechts: naast het Klein OperaKoor spelen en zingen professionele solisten, de musici van het Utrechtsch Studenten Concert en nog vele anderen mee. In totaal ruim 200 uitvoerenden! Verenigingen en inwoners uit heel Utrecht slaan de handen ineen voor de uitvoeringen.

Een stadsopera waarin iedere Utrechter zich zal herkennen

Op de grond waar de Vredeborch ooit stond

De Grote Zaal van TivoliVredenburg is de plek waar Trijn wordt uitgevoerd. Daarmee is Trijn terug op de plek waar ze in 1577 het toenmalige Vredenburg-kasteel bestormde. De Grote Zaal staat bekend om zijn perfecte akoestiek en zal nu podium zijn voor een volledig geënsceneerde opera: dus met kostuums, decor en licht!

De voorstellingen vinden op 12, 18 en 19  juni 2022 plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Trijn sluit aan bij de festiviteiten van Utrecht 900, de viering van 900 jaar stadsrechten van Utrecht.