Lezing Trijn, een eigen opera voor Utrecht

Otto Nelemans geeft op 25 mei 2022 een lezing met achtergronden over stadsopera Trijn. Nelemans is bestuurslid bij Stichting Stadsopera Trijn en houdt zich bezig met de PR. In zijn lezing gaat hij in op de positie van de vrouw in de zestiende eeuw en eindigt hij met de geschiedenis van het Vredenburg. Dit alles in het licht van deze volstrekt nieuwe opera. De lezing vindt plaats in de Smeezaal van het Bartholomeus Gasthuis. 

Vrijwel halverwege de periode van 900 jaar stadsrechten werd de ommuurde stad voor het eerst centrum van oorlogsgeweld in de aanloop naar en tijdens de tachtigjarige oorlog. De Habsburgse drang naar gebiedsuitbreiding maakte de stad ideaal als uitvalscentrum naar gebieden in het oosten zoals Gelre. Karel V besloot daarop het kasteel Vredenburg te laten bouwen. Ironisch genoeg met een naam die door Vrede is ingegeven. Met de status dwangburcht werd het kasteel geleidelijk een gehaat gebouw in de stad.

De Spaanse bezetting ging gepaard van een groot leger dat in de stad werd gehuisvest en onderhouden ten koste van de bevolking. Na de verdrijving van de bezetters in 1577, veranderde er voor de burgers niets in de zijn dat hun bevrijders bestaande uit een Duits huurleger de stad op dezelfde wijze in de weg zat. De Duitsers verjagen en de burcht afbreken leek een goede oplossing. Besluiteloosheid bij de lokale overheid leidde tot de sloop van het kasteel op initiatief van Trijn van Leemput. Een succesvolle actie, die dit jaar wordt herdacht in de vorm van een opera op de plaats delict TivoliVredenburg.

Wil je ook een lezing van Otto Nelemans voor je organisatie of vereniging? Ga dan naar contact en vul het formulier in.

Lezing Otto Nelemans
25 mei 2022, Smeezaal, Bartholomeus Gasthuis
Zaal open: 19:00, aanvang 19:30. Toegang €5.-.
Voorverkoop via deze pagina vanaf 8 mei 2022 10:00

Terug naar nieuws